Gå til forsidenGå til forsidenGå til hjemmesiden Alt om kost

17. maj 2011

Hvilken slags mælk eller mælkeerstatninger kan dit barn tåle?

Modermælk?
Ja. Et barn med mælkeallergi kan i langt de fleste tilfælde tåle modermælk. Kun i meget sjældne tilfælde kan børn med mælkeallergi reagere på komælksprotein i modermælken. I den situation kan det være nødvendigt, at moderen efter aftale med lægen også kommer på en mælkefri diæt.


Modermælkserstatning?

Nej og ja. Børn med mælkeallergi kan ikke tåle almindelige modermælkserstatninger, da de indeholder mælkeprotein. Derimod kan de godt tåle højt-hydrolyserede modermælkserstatninger. Disse produkter er behandlet sådan, at næsten alle børn med mælkeallergi kan tåle dem. De højt-hydrolyserede modermælkserstatninger købes på apoteket.

De meget få børn, der ikke kan tåle disse produkter, skal have en aminosyrebaseret modermælkserstatning som fx Neocate®.


Børn under 1-2 år bør ikke få modermælkserstatning lavet af soja, fordi der er risiko for, at børnene også udvikler allergi over for soja.


Uhomogeniseret mælk?
Nej. Dit barn vil også reagere allergisk på proteiner i uhomogeniseret mælk, da proteinerne ikke ændrer sig ved homogeniseringen. Homogenisering fordeler fedtet i mælken i mindre stykker, så det ikke klumper sig sammen i mælken.


Upasteuriseret mælk? (rå mælk/stalddørsmælk)
Nej. Dit barn vil også reagere allergisk på proteinerne i upasteuriseret mælk. Ved pasteuriseringen varmes mælken op i kort tid. Det dræber eventuelt skadelige bakterier i mælken og påvirker kun en lille del af proteinerne.


Økologisk mælk?

Nej. Proteinerne er ens i økologisk mælk og i almindelig mælk. Dit barn vil derfor også reagere allergisk på proteinerne i økologisk mælk.


Mælk fra andre dyr?

Nej. Proteinerne i ko-, gede- og fåremælk m.v. ligner hinanden. Når dit barn er allergisk over for komælk, vil det også reagere allergisk på proteinerne i mælken fra fx ged, får og hest.


Sojadrik?
Nej og ja. Sojadrik indeholder ikke lige så mange næringsstoffer som modermælkserstatning. Sojadrik kan derfor ikke erstatte modermælkserstatning til børn under 2 år. Sojadrik kan indgå i madlavningen fra 1-årsalderen.


Læs altid varedeklarationen, så du er sikker på, at der ikke er mælk i sojadrikken.


Risdrik, havredrik og kokosmælk?
Ris- og havredrik samt kokosmælk indeholder ikke særligt mange næringsstoffer sammenlignet med modermælkserstatning og kan derfor ikke bruges i stedet for modermælkserstatning. Desuden indeholder kokosmælk meget af det usunde mættede fedt. Derfor bør disse produkter ikke bruges som erstatning for den mælk, barnet skal have at drikke, eller som erstatning for mælk i barnets grød eller mos. De kan derimod bruges i mindre udstrækning i madlavningen, fx i sammenkogte retter eller sovs.


Læs altid varedeklarationen, så du er sikker på, at der ikke er mælk i ris- og havredrikken eller i kokosmælken.


Grødpulver?
Nej og ja. Mange vælling- og grødpulvere indeholder mælk og mælkeproteiner. Men der findes også enkelte uden mælk og mælkeproteiner, hvor der kan tilsættes højt-hydrolyseret modermælkserstatning eller modermælk. Læs varedeklarationen.

 Content

Relevant information