Gå til forsidenGå til forsidenGå til hjemmesiden Alt om kost

14. december 2009

Allergi over for mælk

Mælkeallergi er en af de hyppigste former for fødevareallergi hos børn. Det er proteinerne i mælken, som barnet ikke kan tåle.


Det er typisk børn under 1 år, som udvikler mælkeallergi. Mælkeallergi ses hos omkring 2 procent af alle spædbørn i løbet af det første leveår.


Symptomer
Mælkeallergi kan vise sig som nældefeber, opkastning og diarré, høfeber med symptomer fra øjne og næse samt astma eller børneeksem.


Symptomerne kommer oftest kort efter, at barnet har drukket mælk eller spist noget med mælk i, men reaktionen kan også vise sig senere.


Mælkeallergi behandles med diæt
Der findes ingen medicinsk behandling, der kan helbrede mælkeallergi.


Den eneste behandling af mælkeallergi er en mælkefri diæt, hvor man udelukker al mælk fra kosten. Bare en lille smule mælk kan være med til, at dit barn fortsat har symptomer. Når barnet ikke længere får mælk, vil symptomerne forsvinde.


De fleste vokser fra mælkeallergi
De fleste børn vokser fra mælkeallergi. 9 ud af 10 børn med mælkeallergi kan tåle mælk, når de er 3 år. Allerede i løbet af det første leveår forsvinder mælkeallergien hos halvdelen af børnene.


Overfølsomhed over for mælkesukker
Mælkeallergi skyldes overfølsomhed over for proteiner i mælken. Man kan desuden være overfølsom over for mælkesukker (laktose), som også findes naturligt i mælk.


Ved overfølsomhed over for mælkesukker er kroppens immunsystem ikke involveret. Overfølsomheden skyldes i stedet, at man har for lidt af det enzym i tarmen, som spalter mælkesukkeret, så man i større eller mindre grad ikke kan optage mælkesukker. Symptomerne er mavesmerter og diarré.


Overfølsomhed over for mælkesukker kaldes også laktose-malabsorption eller laktose-intolerans.

 Content